Jag tänkte tipsa om ett recept på riktig god höstmat. Enda sedan jag flyttade till Sverige har jag gillat allt vilt som älg, vildsvin, ren och hjort. Renskav och suovas är bara så gott. Enbärsmarinerad älgstek med kantareller, messmörssås, rårörda lingon och mandelpotatis är riktig favorit hemma hos oss. Här är min version på en mer internationell variant av renskav med shiitake.

I Östasien och i Vietnam har man odlat shiitake i mer än tusen år. På vietnamesiska heter shiitake nấm hương, vilket helt enkelt betyder ”väldoftande svamp”. Det är ett passande namn eftersom shiitake har en väldigt säregen smak. Ofta är det en dålig idé att blanda två ingredienser med väldigt dominerande smaker som renskav och shiitake. Men renskav med sin lite frän och rökiga smak passar fantastisk bra tillsammans med shiitake. Ett extra plus är att det är fantastiskt lätt att laga.

Renskav med kantonesiska nudlar och shiitake (recept för fyra personer)

  – ett paket kantonesiska äggnudlar på runt 500 gram
  - ett paket fryst renskav (240 gram)
  - runt 15-20 torkade shiitakesvampar
  - en stor gul lök
  - en eller två vitlöksklyftor
  - ½ dl rostade vita sesamfrön
  - vietnamesiska soja (xì dầu)
  - en knippe slädbladig persilja
  - en klick smör
  - rapsolja
  - salt
  - peppar

Äggnudlarna och de torkade shiitakesvamparna går att hitta i asiatiska matvarubutiker. Det funkar så klart med färsk shiitake också, men jag föredrar de torkade för de är mycket mer smakrika. Det funkar också med vanliga äggnudlar men de kantonesiska tycker jag passar allra bäst.

Gör så här:
Blötlägg svamparna i ljummet vatten i cirka 15 minuter. Krossa och finhacka vitlöken, grovhacka löken och krama ut och skiva svampen. Fräs löken och svampen några minuter i lite olja. Tillsätt vitlöken, renskavet och svampen samt en klick smör och stek i några minuter. Tillsätt peppar och salt efter smak men ta inte för mycket salt eftersom även sojan tillför sälta.

Koka samtidigt upp vatten, stäng av värmen och lägg i nudlarna och låt stå. På så sätt tillagas de varsamt och får en bra konsistens. Hur långt tid det tar varierar beroende på nudlarna men det brukar ta runt 10-15 minuter. De ska vara al dente.

När nudlarna är klara blandas de med renskavet, löken och svampen. Tillsätt lite soja och låt några matskedar av kokvattnet följa med. Vänd i de rostade sesamfröna och grovhackad persilja.

Vill man kan man hotta upp nudlarna med lite sambal oelek eller chilipeppar och kanske några saftiga körsbärstomater. Ett par krossade enbär kan man också ha i tillsammans med renskavet. En rå äggula kan även vara gott att blanda i nudlarna.

Nudelskålen på bilden är vår egen unika design. Den hittar ni här.

 • Facebook
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!
 • De.lirio.us
 • Digg
 • MySpace
 • Ping.fm
 • Yahoo! Buzz
 • YahooMyWeb

Taggar: , , , , , ,

Skriv ett svar

Spam Protection by WP-SpamFree