MINH INREDNING

Varukorg  

(tom)

Sidenlykta 35/S LUFTBALLONG

Sidenlykta Small LUFTBALLONG. Vietnamesisk sidenlykta med jacquardvävd mönstrad siden. Finns i flera färger.

Mer info

Välj färg:


250 SEK inkl moms


Traditionella tidlösa sidenlyktor

Vietnamesisk sidenlyktorUrsprungligen är det formen av en lotusknopp som stått modell för den här lyktans klassiska form, men för enkelhetes skull har vi valt att kalla den för luftballong. Den här lyktan går bra att använda med en vanlig glödlampa på max 25W.

Hos MINH INREDNING finns de traditionella vietnamesiska sidenlyktorna i en mängd olika former, färger, mönster och storlekar. Kombinera gärna flera former, stolekar och/eller färger och häng tillsammans som en vacker ljusboll som i bilden här till höger.

Lyktans stomme är tillverkad av ekologisk bambu som spänns upp på en stålbygel. Skärmarna är klädda med lokalt producerad sidentyg som antingen är omönstrat eller mönstrat. Sidentyget får en annan karaktär och ett vackert djup när lyktan tänds, men oavsett om tyget är omönstrat eller mönstrat så är våra sidenlyktor precis lika vackra släckta som tända.

Specifikationer

  • Storlek: 35/Small
  • Form: luftballong
  • Mått: Ø28 x H34 cm (exkl. tofs och upphängningsbygel)
  • Material: trä, ekologisk bambu, siden/viskos
  • Rekommenderad armatur: max 25W (ingår ej)

Vilket färg, form och storlek på lyktan ska man välja?

Hos MINH INREDNING hittar du Sveriges bredaste sortiment av vietnamesiska sidenlyktor. På vår infosida om sidenlyktor finns information och översikter som kan hjälpa dig att välja form, mönster, storlek och färg. Där hittar du även monteringsanvisningar.

Anrika gatulyktor längs Sidenvägen

De klassiska vietnamesiska sidenlyktorna har en lång historia med rötter i den anrika staden Hội An i centrala Vietnam. 1999 blev Hội An klassat som ett världskulturarv av UNESCO, men på 1600-talet var Hội An, som då hette Faifo, en viktig handelstad och ett led i den berömda Sidenvägen som länkade samman Asien och Europa. Där möttes köpmän från Indien, Kina, Japan och till och med Nederländerna, och många gjorde Faifo till sitt hem. De japanska köpmännen tog med sig seden att hänga ut två sidenlyktor på vardera sidan om husporten. På kvällarna tände man lyktorna med oljelampor som lyste upp gatan med ett romantiskt sken. 

Snart hade även vietnameserna införlivat denna sed, som idag genomgår en renässans mycket tack vare de lokala myndigheterna i Hội An och naturligtvis de skickliga hantverkare som tillverkar lyktorna. Varje halvmånad i månkalandern firar man lyktorna med en färggrann festival i Hội An, men många husägare har valt att följa den gamla seden från Faifo och låter lyktorna sprida sitt mystiska sken varje kväll (forts. på vår infosida).

 

Bannerlänk till översikt för sidenlyktor

NYTT FRÅN MINH

Nya produkter

Inga nya produkter för tillfället

Nyhetsbrev